Elin Engerström - Spetsbergen 2011
Startsida
Aktuellt
Långturer
Om mig
Kontakt
Dagbok
Bilder
Om turen
Svalbard
Teamet
Tack till

2013-05-01 En liten familj
En ny härlig dag. Vindjackan som nästan vuxit fast på kroppen åkte av, solkräm på. Vi följde Austfjordens släta is norrut. Kors och tvärs över isen gick spåren av isbjörnar, några större från ensamma hanbjörnar men mest från honor med ungar. Efter någon timmes skidande fick jag så syn på en hona med två ungar efter sig. De befann sig någon kilometer bort mot västra delen fjorden och vandrade söderut. I nästan samma stund upptäckte jag också en ensam björn på vandring nordväst om oss. Även denna på skönt avstånd.
Lagom till lunch kom vi fram till Austfjordneset, en gammal fångststation som ligger fantastiskt fint. Det blev en ljuvlig långlunch i solen mot stugväggen. När vi var klara för avfärd kom tre skidåkare med pulkor och en hund. Visade sig vara svenskar, lunchpausen förlängdes och det blev en trevlig fika tillsammans. Vi bjöd ikapp på godsaker, lättare pulkor skadar aldrig!
I det strålade vädret fortsatte jag och hundarna sedan norrut några timmar till, avslutade med att ta höjd och lite avstånd från den björntäta fjordisen. Då stötte vi på ett gäng lurviga svalbardrenar till speciellt Niaks stora glädje.
Det här har varit den absolut härligaste dagen man kan tänka sig, den kommer jag leva länge på!!!
Väder: sol, -5, vindstilla


Dagens sträcka: 37
Totalsträcka: 506

Föregående Senaste NästaSe min position
Svenska  |  English