Elin Engerström - Spetsbergen 2011
Startsida
Aktuellt
Långturer
Om mig
Kontakt
Dagbok
Bilder
Om turen
Svalbard
Teamet
Tack till

2013-05-12 Björnspaning
I Ringhorndalen var det ganska dåligt med snö och vi parerade så gott det gick för de vassa stenarna som stack upp. Eller jag parerade och Ronja & Niak tyckte till och från att doftomväxling är alltid kul så varför inte ta en sväng förbi stenarna! Det gjorde lite ont när jag hörde stenarna rispa mot pulkornas glasfiberunderdelar, blir till att laga när vi kommer hem!
En sista brant som det var säkrast att gå nerför för att slippa en hissnande och okontrollerad färd med hundar och pulkor som tryckte på för att komma ner snabbast möjligt. Helskinnade kom vi ner i bäckfåran från glaciären och vidare ner till fjorden. Här nere hade det också snöat men betydligt mindre än uppe på fonna. Till att börja med sög pulkor och skidor stundtals fast i vätan som trängt upp underifrån, men ju längre in i fjorden vi kom desto bättre blev föret.
Kors och tvärs gick spåren av isbjörnar, jag önskade att jag hade en ugglenacke där jag gick och vred huvudet för att försöka ha koll i alla riktningar. Efter några timmar på isen fick jag syn på en hona med två ungar som kom vandrande norrut. Plötsligt ändrade honan kurs och kom rakt mot oss, men det visade sig snart att hon skulle kolla om det fanns något ätbart där några fåglar satt på isen. Det gav dålig utdelning. Vi fortsatte söderut och björnen med sina vägvinnande steg styrde in mot land en bit norr om oss. De två ungarna sprang på en bit bakom, de fick ligga i för att hänga med.
Vindstilla, mulet och skönt skidväder, vi stod på in genom fjorden, lika bra att passa på!
Väder: mulet, 0, lugnt


Dagens sträcka: 44
Totalsträcka: 769

Föregående Senaste NästaRinghorndalen


Se min position
Svenska  |  English