Elin Engerström - Spetsbergen 2011
Startsida
Aktuellt
Långturer
Om mig
Kontakt
Dagbok
Bilder
Om turen
Svalbard
Teamet
Tack till

2013-05-18 Trevliga och otrevliga möten
Boltonbreen var dagens uppvärmning, 5 kilometer och 500 höjdmetrar uppför. Gårdagens snöfall gav ett absurt klabbföre och skidorna blev till blytunga styltor. Det var först när det började luta på ordentligt nerför som snön slutligen släppte greppet. Höjden vi just tagit försvann i ett nafs när vi gled ner till Tempelfjorden där isen fortfarande låg, yes!
I fjorden ligger en segelbåt infrusen varje vinter som skoter- och hundspannsturer har som utflyktsmål. Vi passerade båten på lite avstånd men stannade då en skoter från båten kom mot oss. Det visade sig vara en i isbjörnsfilmteamet jag träffade i början av turen på vår väg över till östkusten. En positiv överraskning och en härlig pratstund innan vi fortsatte vår färd över fjorden.
När vi närmade oss Fredheim, en gammal fångststation, fick hela teamet syn på en isbjörn med två ungar som kom vandrande från sydväst inne vid land på väg inöver fjorden. Vi stannade och iakttog dem men så vände honan om och vandrade in mot land för att snart byta riktning igen och vandra ut mot iskanten i nordväst. Det visade sig att två skotrar dykt upp och ställt sig mellan oss och land, sedan kom ett guidat skotersällskap från Sassendalen och stannade vid Fredheim så björnen med ungar blev avstängd från vidare vandring in i fjorden. Jag såg björnarna vandra utöver isen och efter ett tag började vi röra oss in mot de båda skotersällskapen. Vi passerade ett blött område på isen där jag stakade på för att komma över snabbast möjligt, inget bad tack! Så kom en av de två skotrarna körande mot oss, när han stannade hälsade jag glatt. Men det jag fick tillbaka fick mig att tappa hakan, det var inte ett hej men "Vi har sett vad du håller på med och det är helt olagligt". Jag funderade på vad han åsyftade, åka skidor är ju tillåtet! "Att följa efter björn på det sättet är i det hela taget förbjudet, hade sysselmann sett dig då hade du råkat illa ut!" Jag trodde först han skämtade men han fortsatte "Bara så du vet, vi såg dig och varnar dig... Folk från båten gör ofta som du, förföljer björn... men hade sysselmann sett dig..." Jag försökte informera honom om att vi definitivt inte följde efter björn, förutom att det är olagligt är jag väl inte så korkad att jag medvetet SKIDAR efter en isbjörn! Men mannen hörde inte, han bara fortsatt med sina anklagelser och hot. Att de stängde av björnarnas färdväg verkade han inte ha reflekterat över, inte heller att olika vinklar ger olika perspektiv på det som sker. Jag är osäker på om det var när vi stod still eller när jag skidade rakt mot de båda skotersällskapen som jag förföljde björnarna. Funderade på om denna karl druckit något väldigt starkt till frukost, vaknat på fel sida eller...
Till slut lämnade jag utskällningen och fortsatte in till land. Vi blev snart uppvaktade av en flock mycket nyfikna renar och som närmaste grannar vid tältplatsen fick vi ett gäng högljudda och pratsamma gäss.
En egentligen fantastisk dag tappade lite sin glans av den ytterst otrevlige mannen, så trist!
Väder: växlande molnighet, +3, lugnt - 4 m/s nvDagens sträcka: 27
Totalsträcka: 866

Föregående Senaste NästaSvalbardrenar


Se min position
Svenska  |  English