Elin Engerström
Elin Engerström på tur - startsida
Startsida
Aktuellt
Långturer
Om mig
KontaktVarmt välkommen till Elin Engerströms hemsida!

Här har jag samlat berättelserna och skildringarna av de längre långturer jag njutit av och upplevt under åren. Min förhoppning är att med jämna mellanrum fylla på med nya turer och projekt.


Senaste tur:     Tur på Svalbard våren 2013:


Se min position


2013-05-21 Ett blött avslut
Strålande sol, en kall natt och hårt fint skarföre. Ja, det var min tanke om förhållandena när vi skidade sista dagen tillbaka till Longyearbyen. Verkligheten var lite annorlunda: drypande fuktmättad luft, +5 grader, hundbad och ett sugande före genom Adventdalen. Eftersom det varit rejält varmt det senaste dygnet bar inte snön längre och Adventelva började gå upp. Ronja och Niak fick ett antal magdjupa vattenpassager över älven och jag stod bakom fokuserad på exakt jämvikt mellan skidorna för att lyckas flyta ovanpå issörjan 1-2 decimeter under vattenytan. Vid mer tyngd på en skida gav sörjan vika, fot och skida försvann djupare ner under vattnet och det var lurigt att komma loss. Lundhagspjäxor och damasker höll som tur var fötterna torra och varma i isvattnet.
Kanske var det bra förhållanden i slutet av en tur, då känns det som en lämplig tidpunkt att avsluta för att inte bli fast mellan älvar och branta fjällsidor.
Sakta närmade vi oss Longyearbyen och efter några mindre blöta kilometrar blev det åter hundbad och vattenskidåkning in mot samhället. Väl framme tog föret helt slut och det kändes skönt att packa in allt i en bil, köra upp till Nybyen och njuta av en låååång dusch, rentvättade kläder och att äta något helt annat än frystorkat.
Väder: dimma-mulet, +5,lugnt

Dagens sträcka: 24
Totalsträcka: 912


Blött genom Adventdalen


2013-05-20 Vi stannade upp en stund
I slutet av en långtur går alltid tiden så fort och innan man vet ordet av står man där i civilisationen och inser att turen är över. Istället för att skida den sista biten in till Longyearbyen idag beslöt jag att suga på karamellen lite, njuta av att nästan vara framme. Tältet fick stå där det var, teamet gjorde en liten utflykt på kullarna i närområdet. Det optimala hade varit en skön eftermiddag i en solgrop, dricka varm choklad och bara njuta. Men vädret var inte anpassat för detta. Vi låg istället i tältet, snackade igenom turen och lyssnade på fåglarna, vinden och regnbyarna som passerade.
Väder: mulet-regn, +5, 2-5 m/s V

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 8882013-05-19 Renbesök
Våra grannar, en flock gäss, höll igång ganska bra hela natten. De verkade inte speciellt lättskrämda, en hade gått förbi 1 meter från tältet och när vi var ute fortsatte de oberört sina diskussioner på barmarksfläcken intill. Förmiddagen bjöd på solsken, frukost på sängen och en allmänt lugn och avslappnad start. Vi har inte så långt kvar till Longyearbyen och ingen brådska att komma dit utan skidade vidare först vid 15-tiden. Då hade molnen dragit in och dämpade det härliga solskenet. Det var lätt åkning över Sassendalen och vidare genom Eskerdalen. I den grova snön och temperatur runt 0 gjorde inte vallan mycket nytta, men med lätt pulka, pigga hundar och två månaders hårdträning så spelade det ingen roll. Vi skidade några timmar innan vi letade oss upp genom en bäckravin och hittade en bra tältplats. En nyfiken ren ville se närmare på oss och ställde sig 8-10 meter bort medan jag satte upp tältet, gissa om Ronja och Niak var förtjusta! Sedan gick renen och hämtade två kompisar så de tillsammans vågade sig betydligt närmare. R&N kunde inte tro sina ögon och tillslut kunde Niak inte hålla tillbaka sin nyfikenhet längre utan tog några snabba steg mot gänget som då beslöt att vandra vidare...
Väder: sol-mulet, runt 0, 2-5 m/s NV

Dagens sträcka: 22
Totalsträcka: 888


Grannarna


2013-05-18 Trevliga och otrevliga möten
Boltonbreen var dagens uppvärmning, 5 kilometer och 500 höjdmetrar uppför. Gårdagens snöfall gav ett absurt klabbföre och skidorna blev till blytunga styltor. Det var först när det började luta på ordentligt nerför som snön slutligen släppte greppet. Höjden vi just tagit försvann i ett nafs när vi gled ner till Tempelfjorden där isen fortfarande låg, yes!
I fjorden ligger en segelbåt infrusen varje vinter som skoter- och hundspannsturer har som utflyktsmål. Vi passerade båten på lite avstånd men stannade då en skoter från båten kom mot oss. Det visade sig vara en i isbjörnsfilmteamet jag träffade i början av turen på vår väg över till östkusten. En positiv överraskning och en härlig pratstund innan vi fortsatte vår färd över fjorden.
När vi närmade oss Fredheim, en gammal fångststation, fick hela teamet syn på en isbjörn med två ungar som kom vandrande från sydväst inne vid land på väg inöver fjorden. Vi stannade och iakttog dem men så vände honan om och vandrade in mot land för att snart byta riktning igen och vandra ut mot iskanten i nordväst. Det visade sig att två skotrar dykt upp och ställt sig mellan oss och land, sedan kom ett guidat skotersällskap från Sassendalen och stannade vid Fredheim så björnen med ungar blev avstängd från vidare vandring in i fjorden. Jag såg björnarna vandra utöver isen och efter ett tag började vi röra oss in mot de båda skotersällskapen. Vi passerade ett blött område på isen där jag stakade på för att komma över snabbast möjligt, inget bad tack! Så kom en av de två skotrarna körande mot oss, när han stannade hälsade jag glatt. Men det jag fick tillbaka fick mig att tappa hakan, det var inte ett hej men "Vi har sett vad du håller på med och det är helt olagligt". Jag funderade på vad han åsyftade, åka skidor är ju tillåtet! "Att följa efter björn på det sättet är i det hela taget förbjudet, hade sysselmann sett dig då hade du råkat illa ut!" Jag trodde först han skämtade men han fortsatte "Bara så du vet, vi såg dig och varnar dig... Folk från båten gör ofta som du, förföljer björn... men hade sysselmann sett dig..." Jag försökte informera honom om att vi definitivt inte följde efter björn, förutom att det är olagligt är jag väl inte så korkad att jag medvetet SKIDAR efter en isbjörn! Men mannen hörde inte, han bara fortsatt med sina anklagelser och hot. Att de stängde av björnarnas färdväg verkade han inte ha reflekterat över, inte heller att olika vinklar ger olika perspektiv på det som sker. Jag är osäker på om det var när vi stod still eller när jag skidade rakt mot de båda skotersällskapen som jag förföljde björnarna. Funderade på om denna karl druckit något väldigt starkt till frukost, vaknat på fel sida eller...
Till slut lämnade jag utskällningen och fortsatte in till land. Vi blev snart uppvaktade av en flock mycket nyfikna renar och som närmaste grannar vid tältplatsen fick vi ett gäng högljudda och pratsamma gäss.
En egentligen fantastisk dag tappade lite sin glans av den ytterst otrevlige mannen, så trist!
Väder: växlande molnighet, +3, lugnt - 4 m/s nv


Dagens sträcka: 27
Totalsträcka: 866


Svalbardrenar


2013-05-17 Nationaldag och födelsedag
Fullt upp idag, Norges nationaldag och min storebror fyller år. Vi hade helt enkelt inte tid att skida vidare i blötsnöandet och vindbyarna, här gällde det att vifta med flaggor, spana efter parader, sjunga födelsedagsgratulationer och äta födelsedagsfika. Grattis Lars!
Väder: snö-blötsnö hela dagen, ca 0, 2-10 m/s NÖ

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 839


Kaffevattnet snart klart!


2013-05-16 Gipsdalen
Mmmm, under förmiddagen tog sig solen fram mellan molnen och gjorde livet i tältet härligt varmt, Ronja flyttade snabbt ut i lite behagligare temperatur enligt henne. När jag lyckades slita mig från detta och hade packat ihop så fortsatte färden tvärs över Nordenskiöldbreen och upp i passet mot Gipsdalen. Till Ronja och Niaks stora glädje mötte vi fem hundspann där uppe, det gladde även mig otroligt mycket för då måste det fortfarande finnas is på Tempelfjorden så vi kan komma över. Ingen is där, då är denna väg en återvändsgränd... det vore jobbigt! Så bar det av nerför, 450 fallhöjdsmetrar försvann snabbt ner över glaciären, genom moränen och vidare längs dalen. Snabbföre och härligt lättåkt även om vallan gav minimalt fäste i den grovkorniga snön. När vi nådde Boltonbreens moränmassor som mynnar ut i Gipsdalen stannade vi, nöjda efter en fin skiddag.
Väder: sol-mulet, -4, lugnt

Dagens sträcka: 29
Totalsträcka: 839


Nordenskiöldbreen


2013-05-15 Glaciärvandrare
Idag var Niak åter full av energi, välbehövligt då det huvudsakligen var uppför som gällde. Först upp och ner genom moränmassorna i kanten av glaciären, sedan svettigare och brantare upp över McWhaebreen och Mittag-Lefflerbreen. Det låg ett kompakt molntäcke som bjöd på flatljus upp till 500 möh då vi sveptes in i en tjock vit mjölk och sikten försvann. När ett färskt isbjörnsspår plötsligt korsade vår väg i denna white-out kände jag mig måttligt road, här kunde man uppenbarligen få sig en rejäl överraskning! Tur att jag har två fyrbenta vänner med lukt- och hörselsinne av en betydligt skarpare kaliber än jag, synen var ju inte till mycket nytta här uppe...
Vi avslutade dagen med att glida ner på Nordenskiöldbreen, åter under molnen syntes solstrålar som lekte på fjällsidor och Billefjordens mörka vatten.
Väder: mulet, -3, lugnt

Dagens sträcka: 22
Totalsträcka: 810


Ronja och Niak i det vita


2013-05-14 Superteam
Det fick bli vilodag idag. Niak har sett lite ur form ut framförallt igår men även viss antydan i förrgår och det gäller ju att vi alla får ta igen oss när det behövs.
Jag har två fantastiska turkompisar som kompletterar varann perfekt. Ronja som går först har definitivt långtursrutin efter turerna här uppe 2009 och 2011 samt 2005 runt Skandinavien och hon älskar att vara på tur, hon blir som en annan hund jämfört med hemma. Hon sprudlar av energi och har alltid krafter kvar trots tuffa dagar. För det mesta är hon exemplarisk på höger-vänster men vissa stunder fattar hon egna beslut i frågan (allt som oftast välgrundade som jag borde följa...). Hon är klok och ständigt på spaning efter vad som rör sig i vår närhet. För Niak är detta premiärlångturen och han har verkligen imponerat. Som andrehund i skakeln gör han ett strålande jobb, drar stabilt och finner sig i Ronjas vägväl även om de ibland inte är anpassade efter att det kommer någon bakom henne. När Ronja inte lyssnar brukar Niak gå in och trycka till skakeln i rätt riktning, han jobbar på i det tysta. En fin duo och de bästa turkompisar man kan tänka sig!!!
Väder: mulet, -2, lugnt

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 788


Vilodag i tältet


2013-05-13 En trött Niak
Niak verkade inte känna sig i toppform på morgonen och när vi tog oss den sista milen in i Austfjorden fick Ronja bitvis själv dra hundpulkan medan Niak gick och såg sig om. Men så blev det dax att ta höjd upp över Mittag-Lefflerbreen och då verkade han ha kommit igång som tur var. Trots det gråmulna vädret lyste glaciärfronten med sitt vackra turkosa sken. Stora delar av glaciären är upphackad i sprickor, men längs den västra sidan går det fint att ta sig fram. Vi passerade genom stråk av moränstenar som är på en långsam resas neröver med glaciären. Här och var kikade glaciärisen fram genom snötäcket.
I ett av stråken med moränstenar stannade vi för natten, Niak klev snabbt in i tältet och somnade.
Väder: mulet, -4, lugnt

Dagens sträcka: 19
Totalsträcka: 788


Niak och Ronja på Austfjorden


2013-05-12 Björnspaning
I Ringhorndalen var det ganska dåligt med snö och vi parerade så gott det gick för de vassa stenarna som stack upp. Eller jag parerade och Ronja & Niak tyckte till och från att doftomväxling är alltid kul så varför inte ta en sväng förbi stenarna! Det gjorde lite ont när jag hörde stenarna rispa mot pulkornas glasfiberunderdelar, blir till att laga när vi kommer hem!
En sista brant som det var säkrast att gå nerför för att slippa en hissnande och okontrollerad färd med hundar och pulkor som tryckte på för att komma ner snabbast möjligt. Helskinnade kom vi ner i bäckfåran från glaciären och vidare ner till fjorden. Här nere hade det också snöat men betydligt mindre än uppe på fonna. Till att börja med sög pulkor och skidor stundtals fast i vätan som trängt upp underifrån, men ju längre in i fjorden vi kom desto bättre blev föret.
Kors och tvärs gick spåren av isbjörnar, jag önskade att jag hade en ugglenacke där jag gick och vred huvudet för att försöka ha koll i alla riktningar. Efter några timmar på isen fick jag syn på en hona med två ungar som kom vandrande norrut. Plötsligt ändrade honan kurs och kom rakt mot oss, men det visade sig snart att hon skulle kolla om det fanns något ätbart där några fåglar satt på isen. Det gav dålig utdelning. Vi fortsatte söderut och björnen med sina vägvinnande steg styrde in mot land en bit norr om oss. De två ungarna sprang på en bit bakom, de fick ligga i för att hänga med.
Vindstilla, mulet och skönt skidväder, vi stod på in genom fjorden, lika bra att passa på!
Väder: mulet, 0, lugnt

Dagens sträcka: 44
Totalsträcka: 769


Ringhorndalen


2013-05-11 Styrkeprov
Det snöade och snöade, hela natten och hela förmiddagen. Vid lunchtid avtog det lite och med ca 15 cm nysnö på fonna fortsatte vi söderut. Sikten var dålig, jag gick och funderade på vilken väg vi skulle ta. Vi hade två alternativ: hålla en östligare rutt uppe på glaciärerna eller åter ta oss ner till Widjefjorden. Helst ville jag hålla glaciärerna, omväxling är alltid kul! Men när vi kämpat på ett antal timmar i den dåliga sikten och all lössnö kom jag fram till att det nog var lika bra att ta fjordalternativet. Ingen idé att irra runt här uppe utan att se något!
Vilken skillnad jämfört med när vi skidade norrut för en vecka sedan, då flög vi fram över Åsgårdfonna på hårt fint underlag. Nu fick vi inte en centimeter gratis med nysnön som bromskloss. Till slut var det iallafall nerför, men det märktes inte av då ett imponerande klabbföre slog till 1000 möh. Stighudarna blev styltor och pulkorna satt fast i snön, dessutom hade sikten försämrats och var noll. Ronja och Niak tittade på mig gång på gång, skulle vi verkligen fortsätta? 250 höjdmetrar nerför kände vi inte av som vi slet, men till slut dök några stenar upp i dimman och en stund senare lämnade vi glaciärhättan, det blev brantare utför och klabbföret försvann, ner över fjället blev det slalomåkning. Till att börja med stora svängar mellan stenarna som stack upp, men det blev allt tightare och trixigare med större och större snöfria partier. Som tur var hade vi nu kommit ner under molnen och sikten blev allt bättre ju längre ner mot fjorden vi kom. När vi tagit oss ner i Ringhorndalen stannade vi, till Ronja och Niaks stora glädje bjöd kvällen på renbesök runt tältet.
Väder: snö-whiteout-mulet, -5/+2, lugnt

Dagens sträcka: 28
Totalsträcka: 725


Teamet på Åsgårdfonna


2013-05-10 Kryss och tvärs
Under gårdagen kom ca 5 cm nysnö så pulkorna gick lite trögare när vi tog höjdmetrar upp på Åsgårdfonna. Det var mulet och allmänt vitt till att börja med, när det efter någon timmes åkning började snöa försämrades sikten och jag gick med karta och kompass i högsta hugg. Då och då snurrade kompassnålen till lite förvirrat, jag tror berget under glaciärhättan ibland spelar oss ett spratt. Tur att det finns GPS så man enkelt kan göra en dubbelkoll av var man egentligen befinner sig i verkligheten.
Ronja och Niak verkade måttligt förtjusta i att vandra runt här uppe utan att se vart vi skulle och dessutom med en matte bakom sig som hela tiden uppmanade "vänster". Våra spår svängde både hit och dit när Ronja vek av höger och jag tyckte något annat.
Vinden tilltog under dagen och började förflytta nysnön över vidden, bygga vinddynor och blåsa rent på andra fläckar. Ett trött gäng stannade på kvällen, i natt var "sängarna" placerade 900 möh, tyvärr insvepta i ett snöigt moln.
Väder: mulet-snö, -5, 2-10 m/s

Dagens sträcka: 28
Totalsträcka: 697


På tur i det stora vita


2013-05-09 Vitt
Från Åsgårdfonna kom vinden svepande och det snöade, utanför tältet var en vit värld som inte avslöjade vad där fanns. Jag kikade på mina turkompisar som såg lika trötta ut som jag kände mig och beslöt att det inte var någon idé att dra vidare upp på fonna idag, om inte vädret genomgick någon dramatisk förbättring. Vi tog en skön vilodag, fick kort besök av några småfåglar som sjöng vackert för oss innan de flög vidare. Under eftermiddagen-kvällen lättade molnen lite och jag kunde åter se de vita böljande vidderna som omgav oss. Hoppas på bra sikt imorgon!
Väder: snö-mulet, -2, 3-10 m/s NV

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 669


Middagsservering


2013-05-08 Strålande sol
Hela natten lyste solen på tältet och redan tidigt på morgonen hade vi takdropp när kondensen smälte. Ronja tyckte det blev för varmt och flyttade ut. Det var tyst och lugnt, Sorgfjorden låg nästan spegelblank, underbart!
Vi skidade söderut och närmade oss Dunérbreen. Nedanför glaciären bredde en sjö av glaciärvatten ut sig, jag tror isen var frusen men man vet aldrig med dessa vatten, vi rundade den för att slippa blöta överraskningar. Sedan genom moränen för att ta oss upp på glaciären som ska ta oss upp på Åsgårdfonna.
Solen sken, det var vindstilla och vi jobbade på i ett lite lagom motlut. Det blev sköna fikapauser och nu var det ingen i teamet som hade bråttom vidare. Så sakta började molnen dra in på eftermiddagen och det började snöa, det fick räcka med skidåkning för idag. I ett vitt böljande landskap var valet av tältplats inget att fundera så mycket på, vi hade långt till något annat än stora vita vidder.
Väder: sol-snö, -5, lugnt

Dagens sträcka: 24
Totalsträcka: 669


Vilopaus i värmen


2013-05-07 Blåsigt i Sorgfjorden
Det var tur att vi passerade Verlegenhuken igår och tog oss tillbaka över Verlegenhukflya för i natt har vinden rivit i ganska bra och utifrån havet hördes ett dovt dånande. På förmiddagen lugnade sig vinden där vi var, så vi smög söderut längs fjällsidorna. Öster om oss bredde Eolussletta och Sorgfjordflya ut sig mot havet och den isfria fjorden. Över slätterna drog snödrevet fram i full fart från söder och avtecknade sig mot det mörka vattnet. När vi rundade en fjällsida slog vinden till, plötsligt reste sig snödrevet högt över oss och det var tur att jag hade stavarna att hålla balansen med när vinden knuffade till mig med full kraft gång på gång. Vi fick gå ett stycke i den hårda blåsten innan jag hittade en plats där jag kunde få upp tältet. Ronja och Niak fick väldigt bråttom in, jag byggde en vindkil innan jag också kröp in i vår röda tvårummare.
Väder: sol, -5, lugnt-hård vind S

Dagens sträcka: 13
Totalsträcka: 645


Teamets skidåkare


2013-05-06 Verlegenhuken
Det var lite snö i luften när vi skidade norrut på morgonen. I väster hade vi det mörka havet och i öster snöklädda berg. Efter några timmars skidande flackade bergen ut och Verlegenhukflya bredde ut sig framför oss. En tunga av vita moln som omslöts av det mörkt färgade molnlocket över havet avslöjade att det inte var så mycket kvar av halvön norr om oss. På en liten höjd med ca 4 kilometer kvar till nordspetsen så fick jag syn på det orangefärgade sjömärket som står på Verlegenhuken. Vinden var lugn när vi kom fram lite efter lunch. Godsaker till oss alla, jag fotade och spanade mot nordpolen samt konstaterade att vi befann oss norr om 80 breddgraden. Sedan lämnade vi den karga, ödsliga platsen och skidade åt sydöst, mot Sorgfjorden. Vi fortsatte till dess vi åter fick skyddande berg, nu på vår västra sida, innan vi stannade i en tilltagande vind som fick snödrevet att rassla längs backen.
På kvällen drog molnen bort och jag kikade ut på midnattssolen som strålade från norr.
Väder: mulet-sol, -10, 2-8 m/s ÖSÖ

Dagens sträcka: 37
Totalsträcka: 632


Vid Verlegenhuken


2013-05-05 Vilodag
Det blev en lugn dag, vi har ju besök i lägret så det är bara att passa på och prata av sig innan vi åter är ensamma här uppe i norr. På morgonen kilade Niak snabbt över till Tommy i tältkåtan, där låg härliga renfällar och dessutom en värmande Heatpal i mitten vilket Niak tyckte var perfekt. Vädret växlade både hit och dit, så det var skönt att bara ta det lugnt och äta gott.
På eftermiddagen åkte Tommy tillbaka till Longyearbyen och vi kröp in i tältet. Vinden visslade i larmminstråden och en ripa gick och pratade på bergknallen bakom tältet.
Väder: mulet-snö, -5, N-Ö växlande

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 5952013-05-04 Pjäxleverans
En trött trio efter gårdagens hårda födelsedagsfirande tog en lång och skön sovmorgon. I helgen hoppas jag få upp ett par nya skidpjäxor, innan de anländer kommer vi inte förflytta oss vidare. De pjäxor jag har får man passa sig för, kommer fingrarna mellan läppen och skon kan de bita sig fast! Fast på den vänstra pjäxan har dessutom sulan gått av halvvägs framtill, så den börjar bli slapp i bettet.
Snön smattrade stundtals mot tältet, vi låg och myste fram till 17-tiden då mina turkompisar flög upp och skulle ut. Så dök Tommy upp på skotern. Förutom att leverera pjäxorna, tack Lundhags för all hjälp att fixa fram ett par nya, så blev det fortsatt födelsedagsfirande! Tack Yasmin för underbar bakelse, tack Tommy för all support och för det nordligaste firandet jag varit med om. Inte så illa att fylla år på tur!
Väder: snö-mulet, -5, växlande vind

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 5952013-05-03 Alternativt födelsedagsfirande
Molnlocket låg kvar på morgonen och det kändes som jag skulle få en ganska grå och svettig födelsedag. Vi lämnade fjorden och gav oss upp över Sörbreen. En lite brantare start på glaciären där blåisen kikade fram, men sedan var det jämn och skön lutning uppöver. Från de stupande klippbranterna som reste sig vid sidan av glaciären hördes det intensiva snacket från mängder av fåglar.
På ett ögonblick efter 450 höjdmeter öppnades en ny värld runt oss, vi kom plötsligt ovanför molnen, klippväggarna norr och söder om oss blev skarpa i sin röd-svarta färg. Framför oss i öster tornade en vit vägg upp sig med några utstickande klippartier i nederkant, Åsgårdfonna. En fjällräv försvann snabbt över snön när den fick syn på oss. Vi hade ett gammalt skoterspår att följa vilket alltid underlättar, då vet Ronja som inte går med karta vart vi ska. Spåret bar av uppför väggen framför oss och vi följde. Med skidorna på pulkan och allt hårt fastspännt började ett kraftprov till klättring. På drygt 2 kilometer tog vi ca 400 höjdmeter. Molnen jagade oss lite underifrån och tog ibland in, men när vi väl kom upp på 950 möh, på Åsgårdfonna, så hade vi ett ljuvligt väder. Kallare men lugnt och strålade sol. Vi skidade på timme efter timme över den böljande glaciärhättan, det gick omväxlande svagt uppför och sagt utför.
Snön var hårdblåst och blå valla bet bra. Alla tre verkade ha en toppformsdag och mina teamkompisar hade knappt tid för fikastopp. Jag insåg efter några timmar att vi kunde hinna över fonna och ner i lite mer skyddad terräng om vi tog en långdag och körde på.
På kvällen gled vi sakta ner i dimman längs Tåbreen, det blev kompasskurs genom en tjock vit mjölk för att på 250 möh åter få sikt, nu under molnen. Efter den längsta skiddag med pulka jag gjort, 66 kilometer och över 1000 höjdmeter uppför, stannade vi trötta och nöjda vid Mosselvatnet. Det snöade och blåste lite. Verkar som att man även som 38-åring kan åka skidor (eller få idiotiska infall...).
På satellittelefonen väntade ett gäng härliga gratulationer, tack! Jag firade med efterrätt och sedan somnade vi snabbt.
Väder: mulet-sol-snö, -2/-10, lugnt

Dagens sträcka: 66
Totalsträcka: 5952013-05-02 Iskanten
Solpanelen upp på morgonen, batteriladdning medan jag åt frukost och packade ihop. Från söder och väster närmade sig molnen allt mer och efter någon timmes skidande låg ett lock över oss. Jag var osäker på hur långt ut isen sträckte sig men molnen gav lite ledtråd om att vi närmade oss iskanten då de övergick från ljusa till mörka lite längre norrut över fjorden. Vi har några olika alternativ var vi kan lämma fjorden och ta oss upp på den mäktiga Åsgårdfonna beroende på isläget, Sörbreen var en möjlighet. Idag var vi alla lite sega efter att ha pinnat på ganska bra de senaste dagarna, så vi stannade för natten när vi närmade oss Sörbreen. Jag gjorde en liten isspaningstur upp på en höjd och såg att så mycket längre gick det inte att ta sig på isen utan lite norr om oss bredde ett mörkt hav ut sig. Bäst att samla kraft för en rejäl uppförsbacke väntar oss, upp på fonna.
Väder: sol-mulet, -5, lugnt

Dagens sträcka: 23
Totalsträcka: 5292013-05-01 En liten familj
En ny härlig dag. Vindjackan som nästan vuxit fast på kroppen åkte av, solkräm på. Vi följde Austfjordens släta is norrut. Kors och tvärs över isen gick spåren av isbjörnar, några större från ensamma hanbjörnar men mest från honor med ungar. Efter någon timmes skidande fick jag så syn på en hona med två ungar efter sig. De befann sig någon kilometer bort mot västra delen fjorden och vandrade söderut. I nästan samma stund upptäckte jag också en ensam björn på vandring nordväst om oss. Även denna på skönt avstånd.
Lagom till lunch kom vi fram till Austfjordneset, en gammal fångststation som ligger fantastiskt fint. Det blev en ljuvlig långlunch i solen mot stugväggen. När vi var klara för avfärd kom tre skidåkare med pulkor och en hund. Visade sig vara svenskar, lunchpausen förlängdes och det blev en trevlig fika tillsammans. Vi bjöd ikapp på godsaker, lättare pulkor skadar aldrig!
I det strålade vädret fortsatte jag och hundarna sedan norrut några timmar till, avslutade med att ta höjd och lite avstånd från den björntäta fjordisen. Då stötte vi på ett gäng lurviga svalbardrenar till speciellt Niaks stora glädje.
Det här har varit den absolut härligaste dagen man kan tänka sig, den kommer jag leva länge på!!!
Väder: sol, -5, vindstilla

Dagens sträcka: 37
Totalsträcka: 5062013-04-30 En mätt björn
Lite stela kroppar efter gårdagen vaknade till liv när solen värmde tältet på morgonen. Vi värmde upp med uppför på förmiddagen för att sedan få njuta i flera timmar av mestadels lättåkt svag nerförsbacke längs Mittag-Lefflerbreen, men även lite trixiga utmaningar för att testa pulktekniken...
Det gick som en skiljelinje vid Nordenskiöldbreen, söderut hade vinden den senaste tiden jobbat hårt med snön som kommit medan norrut låg ett helt jämt 10-15cm nysnölager.
Det är tredje gången Ronja och jag skidar förbi här på 4 år och det märks att glaciärerna är under ständig förändring, intressant att se! Vi kom ner till Austfjorden på eftermiddagen-kvällen, solen kämpade på för att få bort molntäcket som givit ett lurigt flatljus under eftermiddagen. När vi korsade över fjorden från västra till östra sidan satt två gäng fåglar i vår färdväg. Ronja hade ett skoterspår hon bestämt ville följa vilket passerade vid det ena fågelgänget. De lättade och när vi kom nära visade det sig att en säl slutat sina dagar här, bara ett barskrapat skelett låg kvar på den blodiga isen. I fågelgruppen ca 150 meter nordväst hade nu den lite missfärgade ojämnheten i snötäcket satt sig upp och iakttog oss. Jag manade på Ronja och Niak som till min stora lättnad lyssnade exemplariskt trots alla spännande dofter. Vi rörde oss relativt skyndsamt bort, när björnen konstaterat detta fortsatte den sin middagslur och
smälte åter snart ihop med snön. Mina ögon var ganska trötta efter först skarpt solljus och sedan flatljuset, dax att stanna innan fler överraskningar dök upp, men först lite avstånd till bamsen.
Dagens lärdom: håll avstånd till fågelsamlingar, man vet aldrig vem som sover i dem!
Väder: sol-skyar, -10, lugnt

Dagens sträcka: 44
Totalsträcka: 4692013-04-29 Maffiga glaciärhättor
Oj, gårdagens aktivitet verkar ha givit resultat! Man måste ju tro på det man gör och nu var det i princip vindstilla och strålande sol!
Alla var på hugget när vi startade, men insåg snabbt att vi skulle få slita hårt för varje meter. Det låg 10-20 cm nysnö som delvis packats men inte bar. Vi rörde oss sakta fram över Filchnerfonna och Lomonosovfonna. Stora glaciärhättor som böljar fram mil efter mil i nord-sydlig riktning. I öster och väster rinner den ner mellan fjällsidorna som kikar fram i kanten av hättorna, ner i dalgångar och bildar mindre glaciärer. Avstånd är svårbedömda och något som ser ut som en liten kulle några hundra meter bort på glaciären kan visa sig vara hundra höjdmeter och flera kilometer bort. Trötta och nöjda (helt slut) stannade vi på Nordenskiöldbreen. Mest slitna var nog mina skidpjäxor, hmmm snart kommer det nog in snö vid tårna, inte bra!
Väder: sol, -18, lugnt

Dagens sträcka: 30
Totalsträcka: 4252013-04-28 Sångstund
Snö och blåst, nu var vi tvungna att hitta på något! I tältet ägnade vi dagen åt att göra soldanser och att sjunga egenkomponerade vaggvisor för vinden. Och tänka sig, på kvällen började vinden lägga sig till ro och det klarnade upp lite så vi kunde ana hur det ser ut runt tältet.
Väder: snö på tvären, -8, 8-14m/s N-Ö

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 395


Niak diskar frystorkatförpackning


2013-04-27 Omslutna av vitt
Det har snöat nästan konstant de senaste dygnen och det håller i sig. Vi körde ett 2 timmars intensivpass för att förflytta oss hela 5 kilometer, ja inte går det snabbt! Ronja och Niak plöjde fram med snö till magen och sikten var obefintlig så jag gick med kompassen framför mig, utan något att ta sikte på i den vita massan var det ett måste för att hålla kurs. Vi tog oss upp på Filchnerfonna men att vandra runt här utan sikt kändes inte som någon lysande idé så vi stannade i en sänka på den böljande glaciärhättan.
På kvällen föll stora snöflingor sakta genom luften, de var fantastiskt vackra. Vi var omslutna av vithet och tystnad, bara snöflingornas fjäderlätta landning på tältet hördes.
Väder: snöfall, -5, lugnt

Dagens sträcka: 5
Totalsträcka: 395


Kompassväder


2013-04-26 Tålamodsträning
Idag var vinden i farten igen och tältlinorna stod och vibrerade i den nordliga blåsten på 10-15 m/s. Det hela ackompanjerades av snön som smattrade mot tältväven. Tja, det var inte så mycket att göra mer än att avvakta och anpassa sig efter vädret.
Jag måste erkänna att tålamodet får sig sina prövningar när vi dag efter dag blir liggande i tältet utan att komma vidare. Men förutom att äta och sova kan man ju alltid räkna rip-stop rutor i innertältväven om man har lite att göra!
Väder: snö, runt -1, 10-15m/s N

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 3902013-04-25 Klabbföre
Vi skidade äntligen vidare norrut, i lite lätt snöfall. Det tog inte lång tid innan vi alla stod och flämtade, ovana att röra oss i plusgrader. Sikten kom och gick, ibland fick vi se någon fjällsida som sedan försvann i dimma och snö medan ett annat område kikade fram ur den vita massan.
Först var föret helt OK, men ju mer höjd vi tog desto klabbigare blev det och snö byggde upp både under stighudar och pulkor. En stormfågel kom glidande och spanade in oss innan den försvann upp över glaciären. Ronja började gå och titta på mig, en tydlig blick som betyder att hon tycker att vi ska stanna. Hon körde slalom med hundpulkan framför skidspetsarna och jag höll med henne, framför oss låg en vit mur av dimma och snö. Vi fick röra på oss lite i alla fall...
Väder: snö-mulet, 3-5 plusgrader, mest lugnt

Dagens sträcka: 7
Totalsträcka: 3902013-04-24 Systund
Blötsnön smattrade mot tältduken och vinden skakade i vår lilla bostad under dagen. Alla i teamet var överens om att det var bäst att ligga kvar inne och ha det skönt. Det blev symöte med lagning av vantar som huvudaktivitet.
Det visade sig på kvällen att snön och vinden jobbat hårt under dagen, vindkilen jag byggt var nu mer än dubbelt så lång och löpte förbi någon meter från fotändan på tältet. Den reste sig dessutom en knapp meter över backen och inbäddad i den låg både hundskakeln och en bit av tråden till larmminorna. Nu grävdes och grävdes det för att bli av med snön istället, aldrig är man nöjd...
Väder: snöfall, någon plusgrad, 10-15m/s

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 3832013-04-23 Omväxlande
Vädret var fortsatt väldigt ostabilt och växlande så teamet beslöt att avvakta för att se vad det blir av det hela. Dagen ägnades åt tassekyr med klo- och tasshårsklippning på Ronja och Niak samt meditation och eftertanke, eller i alla fall vila och småslummer för oss alla.
Väder: växlande åt alla håll, runt 0 grader

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 383


Spanarna håller koll


2013-04-22 Återhämtning
Vindkilen jag byggde i natt stod delvis kvar, men delar var bortblåsta. Jag körde lite återuppbyggnadsarbete av den så slipper jag kanske nattlig utryckning igen om det friskar i!
Vi hade en skön dag i tältet och jobbade på att äta allt vi orkade så pulkorna blir lite lättare efter uppfyllningen. Ronja och Niak blev lite oense om godsakerna, så det hettade till i tältet och resten av kvällen var det ganska frostigt dem emellan...
Väder: En växlande dag med sol - blötsnö, vindstilla - hård vind, ingen sikt - bra sikt, runt 0 grader

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 383


Tältet efter stormig natt


2013-04-21 En galen natt
Mat och bränsle packades om och organiserades för fortsatta turen. Väderprognosen som Tommy hade med var inte så vidare bra, så planen blev att stanna där vi var.
Nu efter kontakt med omvärlden har jag blivit uppdaterad på diverse: det är sommartid, så nu har den även nått oss, lite senare än normalt . Tack för uppmuntrande hälsningar från olika håll, underbart! Norrmännen jag mötte på östkusten hade måst skjuta en isbjörn som kom mot dem i full fart någon dagsetapp söder om där jag vände. Tråkigt!
På kvällen åkte Tommy tillbaka till Longyearbyen och teamet kröp in i tältet. Molnen och vinden hade så sakta tilltagit under hela dagen och barometertrycket sjönk allt snabbare. Vid 23.30 åkte skalkläderna på och jag gick ut för att dubbelkolla tältet, en allt hårdare sidovind ruskade rejält i det. Vindmätaren var med ut och på en kort stund ändrades 10-12 m/s och byar på 15 till vind på 16-20 m/s och betydligt hårdare byar. Här avslutades mätningarna för det blev lite stressigt när två tältpinnar på vindsidan i en kraftig by plötsligt lossnade, de borde varit rejält fastfrusna! Nu gällde det att jobba lugnt och metodiskt. Pinnarna grävdes djupt ner och sedan började jag bygga en rejäl vindkil, inte helt lätt i storm. Vart och vartannat block rev vinden ner och spaden försökte den sno. Men sakta blev det iaf en mur och tältet fick lite skydd. Det tog några timmar av svettigt arbete, genomblöt och med snö inblåst i varje skrymsle av kläderna kröp jag in i tältet. Vinden fortsatte att öka någon timme till, tältet dånade och i vissa byar var taket på innertältet ner till golvet och vände trots att tältet står hårt, hårt spänt. Jag tror aldrig jag varit med om något liknande!

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 383


Ute i stormen


2013-04-20 Matdepå
Soooool och lugnt, nice! Vi såg ett jättegäng med skotrar, ca 25 st, passera genom Sassendalen. Vi färdas i samma miljö och natur, men kommer hem med helt olika upplevelser. På en dag kör de en runda som kanske tar oss en vecka. Olika sätt att njuta av en fantastisk plats!
De försvann upp över en glaciär, vi börjar ta höjdmetrar på en annan, Rabotbreen. Jag blev snabbt blöt av svett men när vi närmade oss högsta punkten efter ca 600 höjdmeter kom en bitande bister vind och molnen började välla in över Fimbulisen öster om mig, överhettning var inte längre något problem... Så bar det av nerför ca 200 höjdmeter, varmare och lugnt, vi fortsatte ytterligare en bit innan vi stannade för dagen. Jag gick och njöt i solskenet när jag fixade med tältet.
När allt började bli klart kom en ensam skoter körande mot oss. I helgen var det dax att fylla på mat och bränsle efter en månad på tur. I perfekt timing dök Tommy och hunden Storm upp, grillen kördes igång, upp med kåtan och vi njöt alla av god mat och midnattssolen som nu är här.
Väder: sol, -18, lugnt - 5m/s

Dagens sträcka: 33
Totalsträcka: 383


Depåstopp på glaciären


2013-04-19 Tvättdag
Idag orkade vi inte med vinden som malde på i dalen, så det fick bli en skön vilodag. Niak och jag höll oss inne. Ronja som nu polaranpassat sig, pälsen som hon höll på att byta när vi for upp är nu härligt tjock och ullig, hon låg ute och spanade under dagen.
Projektet för dagen blev att åtgärda mitt hår, det har inte fått en tvätt på fyra veckor vilket märks!!! Dessutom passerade strumpor och mössa kastrullen för att fräschas upp. Resten av dagen jobbades det hårt på att få sakerna torra vilket tar ett tag i ett tält i en vintrig värld.
Sol-skyar, -18, lugnt - 10m/s

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 350


Mösstorkning på kastrullen


2013-04-18 Moränklättring
Solen sken och vinden vilade, en härlig morgon! Vi skidade in över den breda dalen mot de enorma moränmassor som Elfenbeinbreen lagt som en mur tvärs över hela dalgången. Att ta sig igenom moränmuren och upp på glaciären som kommer ner från nordost och går upp mot fjällsidan i sydväst gick fint. Påväg ner från glaciären lutade det på lite mer och där det var som brantast låg några hårdblåsta vinddrivor. Jag gjorde mitt bästa för att bromsa ner farten men över dessa drivor gällde det bara att hålla balansen. Framför mig såg jag hundpulkan få sig rejäla flygturer var gång en driva passerades. Det var bara att hoppas att den landade på rätt köl, i annat fall skulle vi alla få en kännbar tvärnit. Nästa utmaning var moränen på andra sidan glaciären, här var det ordentligt brant uppför. Skidorna av, hundarna fällde ut sina stegjärn i form av klorna och så under Ronjas ledning jobbade vi oss upp. En ren kikade frågande på oss där den gick och letade mat i lugn och ro på en snöfri moränkulle.
Resten av dagen var härligt lättåkt och vi stannade mellan Fulmardalen och Sassendalen för natten.
Väder: sol, -15, lugnt - 5m/s ca V

Dagens sträcka: 24
Totalsträcka: 350


Uppför moränen vid Elfenbeinbreen


2013-04-17 Virvlande vindar
Halva dagen hade jag svårt att bestämma mig, ligga kvar eller skida vidare. Beslutsproblemet orsakades av vinden som periodvis friskade i och sedan blev det lugnt en längre stund. På eftermiddagen gav vi oss av, men vinden var lurig och där jag trodde att vi skulle få lä från fjällsidorna blåste jag nästan baklänges på det glatta underlaget. Tur att jag har Ronja och Niak med stark och driftsäker fyr-fots-drift som såg till att vi kom framåt. Jag spanade hela tiden efter möjliga tältplatser, något som kunde ge lä och chansen att få upp vår bostad. Kändes bra med några sådana platser inom synhåll! Vi fortsatte, alla var fokuserade framåt och när vi kom in en bit i Agardhbukten lugnade sig vinden äntligen. Vi tältade mitt i Agardhdalen med flera kilometer fri sikt i alla vädersträck över den stora slätten, här kan ingen smyga sig fram och ge oväntat besök!
Väder: skyar-sol, -14, lugnt-15m/s

Dagens sträcka: 21
Totalsträcka: 326


I Agardhbukta


2013-04-16 Inglefieldbukta
Vi värmde upp med några kilometer uppför innan vi nådde högsta punkt vid Bommen och norrut öppnade sig en vacker värld av glaciärer och fjäll, stighudarna av och vi gled sakta ner över Inglefieldbreen. Hela dagen jagade en molnfront solen ifrån söder, ibland hann den ikapp och skärmade av de sköna strålarna, men så kikade solen fram igen efter en stunds kamp.
Ronja hade som vanlig knappt tid att stanna under dagen, bara några snabbstopp när hon fått isbildning i någon tass. Niak ville helst inte heller stå still någon längre stund eftersom han tycker polarlivet är lite väl kallt för hans smak, trots varmt täcke.
Vi kom ner till Inglefieldbuktas släta is och kikade tillbaka på glaciärens flera kilometer långa front som reste sig lodrätt upp från isen. Lite mildare luft på ca -15 gjorde det riktigt behagligt att fixa nattens tältplats, men sedan satte vinden igång och snödrevet piskade under natten mot tältduken.
Väder: sol, -15/-28, lugnt - 12 m/s

Dagens sträcka: 27
Totalsträcka: 305


Snabbt vallastopp


2013-04-15 Protester
På förmiddagen vid tältplatsen var det vindstilla och solen strålade. Jag kände mig alldeles för varmt klädd när vi startade men det tog bara några hundra meter och att vi svängde in över Morsnevbreen för att jag istället skulle fundera på om kinderna skulle förfrysas i den N-O vind vi möttes av.
Vi jobbade på, dagen bestod av 17 km uppförsbacke innan vi stannade. Här var fjällsidorna inpackade i snö och vi omgivna av vitt i olika nyanser och formationer samt en vackert blå himmel.
Vi fick alla tre bråttom in i tältet för det var väldigt kallt i vinden så fort vi slutade röra oss framåt. Jag fixade middag och serverade teamet, men jag möttes av att Ronja och Niak stirrade frågande på mig, trodde jag att de tänkte äta gammal tråkig hundmat efter en hård dags arbete? Nej, nygrillat skulle det vara, i annat fall var de inte intresserade. Det var bara för kocken att duka ut den nästan orörda maten...
Väder: sol m -18/-28, 2-5 m/s NO

Dagens sträcka: 17
Totalsträcka: 278


Lite kallt trots strålande sol


2013-04-14 Inte ensamma på tur
Strålande väder och go´frukost med varma smörgåsar istället för välling, en härlig start på dagen!
Nu var isen jämn och fin med ett lager hårdpackad snö, stighudar av och valla på. Med skönt glid, Ronja och Niak med ett skoterspår att följa så kändes allt så magiskt bra. Jag gick med ett leende från öra till öra och funderade om man kan ha det så mycket bättre, i en frusen värld av snö, is och sten så var det en härlig stund.
Så fick jag syn på två svarta prickar långt borta, de rörde på sig. Efter en stund såg jag att det var två skidåkare med två hundar. Tidigare under mina turer här uppe har jag bara mött/sett en annan person på skidor, det var 2009 som jag träffade en polack på Lomonosovfonna. Nu fick jag en trevlig pratstund med två norrmän som startat från nordspetsen av ön och siktet inställt på sydspetsen. Åh, va kul att utbyta lite upplevelser och träffa några andra som valt skidor istället för skoter! Lycka till på fortsatt tur!
Ronja hade knappt tid att stanna under dagen, så vi stod på i god fart in i Kvalvågen. Det hördes ljudliga smällar inifrån de ståtliga glaciärväggarna när isen så sakteliga rörde på sig. Vilken energikick vi fått idag! På kvällen njöt vi alla tre av godsaker från Yasmin och uppmuntrande hälsningar, tack snälla!
Väder: sol, -15/-25, lugnt

Dagens sträcka: 24
Totalsträcka: 261


Norrmännen med hundar


2013-04-13 Oväntat besök
En svag bris ner från Anna Margrethebreen gjorde att inget värmerekord slogs idag trots strålande sol. Vilket väder vi haft senaste tiden, kallt men inte ett moln!
Att ta sig ut på isen innebär alltid att ett antal bredare och smalare sprickor måste passeras, Ronja är väldigt försiktig och de breda sprickorna får en noggrann analys innan hon tar sig över. Vid risk för blöta tassar eller att hamna i sprickan måste vi hitta annan passage. Niak har inte så mycket att säga till om som andreman utan får finna sig i Ronjas val. Till att börja med var isen ganska renblåst, hård och skrovlig, så blev det snöpulsning norr om Schönrockfjellet. Väster om oss rinner glaciärerna sakta ner i havet inne i viken. När snön började bli fastare såg jag en skoterlykta dyka upp längre ut på isen i nordöst. Verkade som den bytte kurs och kom mot oss. Visade sig vara Tommy som tyckte att teamet behövde grillpremiär i det strålande vädret. Vi tog oss de sista kilometrarna till Ljododden där Tommy hittat en perfekt plats för "arctic grilling" med underbar utsikt. Så istället för frystorkat och hundarnas torrmat njöt teamet av nygrillat, oväntat!
Väder: sol, -15/-25, lugnt

Dagens sträcka: 10
Totalsträcka: 237


Jag på ett mer renblåst isområde


2013-04-12 Uppspårade
På förmiddagen när solen strålade på tältduken och köket gick slogs värmerekord för turen i tältet med 22 grader, i skuggan ute var der nog motsvarande temp men med ett minus framför. Solpanelen var uppsatt och laddade batterier. Jag firade värmen med en helkroppstvätt, det var inte igår. Ett litet akrobatiskt konststycke i ett tält där inte ens lilla jag är i närheten av ståhöjd, nästan sitthöjd är det som gäller.
Lite senare var det så dax att svettas lite igen när skidorna åkte på och vi fortsatte. Stundtals känner jag mig som Bambi på hal is, skidorna glider och far åt alla håll på den stökiga isen. Stavarna brett isär för att kunna parera, plötsligt tvärstopp när en skida eller stav skär fast i någon spricka, ett ryck framåt från hundpulkan eller en knuff i ryggen från min pulka, jag svajar både hit och dit.
När vi passerade en av våra gamla tältplatser var Ronja övertygad om att det var målet för dagen och gång på gång försökte hon svänga upp mot den innan hon motvilligt gav sig och insåg att vi verkligen skulle fortsätta. I våra gamla spår som vi till och från följde hade vid flera tillfällen stora, stora björnlabbar vandrat kilometer efter kilometer. Såg nästan ut som någon gått med snöskor, förutom den lilla detaljen att avtrycken både hade trampdynor och klor.
Väder: sol, -25, lugnt


Dagens sträcka: 16
Totalsträcka: 227


Slalom mellan is och snöhinder


2013-04-11 Spår
Nätterna har varit rejält kalla senaste tiden, termometern inne i tältet visar ofta på -20 nattetid, men vi tinar snabbt när solen börjar värma på morgonen. Österut finns bara is och vatten, så inget som hindrar solens strålar. Gäller att placera tältet för maximalt solupptag, gärna med långsidan mot sydöst.
Kanske går det lite lättare norrut, pulkorna fastnar inte lika lätt eftersom den nordliga vinden byggt upp snöramper bakom allt som sticker upp på isen. Vi hittade dessutom en betydligt bättre väg förbi ett skruvisområde. Fjällrävens spår löper kors och tvärs över isen. På avstånd såg jag en räv snabbt kila iväg mellan högarna av skruvis när den fick syn på oss. Även isbjörnsspår lite varstans men inga nya sedan härom dagen. Isbjörnarna håller framförallt till längs östkusten av Spetsbergen, nu befinner de sig nog längre ut i packisen, där vi härifrån kan se öppet vatten, och smyger på säl. Eller ligger de i bakhåll och spanar på oss men tycker att den lilla människan luktar för illa.
Markhambreen är en mäktig syn, helt genomsyrad av sprickor och fronten reser sig högt, högt över havsisen i enorma pelare som kommer att dåna ner i havet allteftersom,
Väder: sol, -15/-25, lugnt

Dagens sträcka: 6
Totalsträcka: 211


Passage över spricka i isen


2013-04-10 Teammöte
Gårdagen tog hårt speciellt på Niaks ben som uppvisar ett gäng hårlösa områden efter den vassa isen och snön, som tur är inga öppna sår. Även Ronjas ben har fått några skråmor men tack vare hennes tjockare päls klarat sig bättre. Mina skidpjäxor håller på att dela sig framför tårna och från skidorna lossnade någon plastdetalj i isskravlet igår. Det fick bli ett förmiddagsmöte om hur vi skulle göra, Ronja la sin röst och gick ut för att spana björn och njuta av vyerna i den bitande kalla lilla vinden. Niak var trött och sov vidare. Jag kom fram till att isen inte såg ut att bli mer lättframkomlig så långt det gick att se samt att fortsätta slita som vi gjorde igår ger minimal njutning och maximal risk för skador och frustration. Så Sörneset klarar vi oss bra utan, varje meter närmare vi kommer måste vi gå samma väg tillbaka pga de spickfyllda glaciärerna här i söder. Vi vänder och satsar norrut istället!
På eftermiddagen vände pulkorna färdriktning, vi tog en kort etapp för de trötta och ömma tassarna. Från denna riktning syntes spåren av en isbjörn som åkt rutchkana nerför en brant moränsluttning och lite senare tydliga björnspår försvinna upp över Staupbreen.
Så fort solen försvinner bakom fjälltopparna i väster tar kylan över och insidan av tältet kläs i ett fruset lager kondens.
Väder: sol, -15/-25, lugnt

Dagens sträcka: 6
Totalsträcka: 205


Vy söderut innan vi vände


2013-04-09 Två viljor
Idag var det en strålande dag och lugnt! Vi skidade ut på isen, fortsatt bar det igenom för hundarna som fick slita. Jag bestämde att om det inte blev bättre efter udden, då vänder vi. Men det blev bättre och längre sträckor bar snön riktigt bra, så vi fortsatte.
Ronja och jag har lite olika syn på färdväg, hon vill till varje pris gå så nära land som möjligt, oavsett lavin- och rasrisk från fjällsidorna eller att isen är extra stökig där. Idag var det stundtals enormt frustrerande och ledde både till pulkor som välte, pulkor som körde fast på uppstickande isflak, en arg matte samt några extrapassager över sprickor i isen. Vi är nog båda två stora landkrabbor, så i grunden är vi överens om att vi helst går på land!
Hittade en fin men lite blåsig tältplats med utsikt över Hambergbukta.
Väder: sol, -15/-30, lugnt


Dagens sträcka: 22
Totalsträcka: 199


Fortsatt tungt på isen


2013-04-08 Snabba växlingar
Ganska tidigt var vi startklara, det enda som återstod att packa var tältet. Då, från ingenstans blåste plötsligt vinden upp. Ner från fjällsidan norr om oss kom vindbyarna farande, snön yrde och drev. Snart dansade åter snödrevet högt nere på havsisen och vid udden vi skulle runda pumpade även snön över kanten på den branta fjällsluttningen ovanför. Jag stod länge och iakttog, fundersam på om det bara var tillfälligt. Men det verkade inte så... Så det var bara att sätta upp larmminorna och packa upp igen.
Väder: sol-snö, -10/-20, vindstilla-vindbyar 12m/s

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 1772013-04-07 Höga drev
Under natten friskade vinden i från norr, genom den lilla öppna springan i tältventilen yrde det in snö i absiden. Det var en strålande sol som lyste på tältet på fm men vinden fortsatte att mala och när jag kikade ut över havsisen reste sig snödrevet många meter högt i vindbyarna och dansade söderut över isen. Hoppas att det ger oss hårt och fint underlag när vi fortsätter, idag tar vi det lugnt i alla fall.
Väder: sol, -15/-25, vinsbyar 10-14m/s N


Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 177


Vy från tältplatsen


2013-04-06 Kämparinsats
På förmiddagen gjorde vi en liten tur upp på moränåsarna bakom tältet. Ronja och Niak verkade väldigt pigga så åter vid tältet packades allt ihop och vi gav oss ut på isen. Nu fanns ingen alternativ landväg utan isen var ett måste. Bitvis var nu snön såpass vindpackad att den bar en person på skidor, värre var det för små hundtassar... Ronja och Niak kämpade och slet i djupsnön, jag försökte ge dem lite draghjälp när snön bar mig, men det gick tungt. Vi rundade udden och hade åter möjlighet att kliva i land när de stupande fjällsidorna fick lite moränmassor mellan sig och havet.
Väder: moln-sol, -10/-20, lugnt


Dagens sträcka: 10
Totalsträcka: 177


Niak på moränutflykt


2013-04-05 Halo
Solen värmde lite när vi gjorde oss redo för avfärd. Vi följde strandremsan söderut och såg spåren av en björn som tagit samma rutt. Efter några kilometer, vid en udde, vek vi ut på isen med siktet inställt på nästa udde. En tydlig halo visade sig nu runt solen som bäddades in i alltmer moln. Att ta sig fram på den ihopfrusna packisen med isflak som frusit fast spretandes i alla riktningar var hopplöst. Jag hade hoppats att gårdagens snö och vind förbättrat framkomligheten, men ingen markant förbättring ... Vi vek in till land igen till Ronjas stora glädje, hon har ibland endel åsikter om vägval. Vinden tilltog och vi kom inte så mycket längre utan slog läger och lyssnade på vinden som ruskade om vår bostad. Det går inte snabbt framåt för närvarande!
Väder: sol-snö, -10/-20, vindstilla-15m/s

Dagens sträcka: 7
Totalsträcka: 167


Ronja vid tältet


2013-04-03 Snöpulsning
Fortsatt lite snö i luften på morgonen, men under fm upphörde det och det blev en strålande dag! När vi kom ut på isen insåg jag snart att vi skulle få slita hårt idag! Den släta isen byttes mot ihopfrusen packis, så den är ganska stökig med slalom mellan ishindren. Dessutom är det nu magdjupt med nysnö för Ronja och Niak att plöja fram genom. En tuff dag för det lilla teamet trots finfint väder!
Väder: sol, -10/-20, ca vindstilla

Dagens sträcka: 11
Totalsträcka: 160


Snöpulsning


2013-04-02 Över havsis
Det snöade fjäderlätta flingor samtidigt som solen kikade fram och faktiskt gav lite skön värme trots att den står ganska lågt. Ronja och Niak satt och njöt i solen medan jag packade ihop, en helt underbar morgon!
Vi kom snabbt ner till havsisen som låg slät och fin, så började vi följa kustlinjen och de höga glaciärfronterna söderut. Snöfallet växlade i styrka men var ganska ihärdigt och på em låg ca 15 cm nysnö på isen. Vi passerade genom ett område med endel isberg infrusna i isen som stora statyer. Framåt kvällen tog vi oss iland och en bit upp på morönen för att få en tältplats med lite utsikt.
Väder: fjäderlätt snöfall + sol, -10/-25, 1m/s n

Dagens sträcka: 23
Totalsträcka: 149


Slät havsis i Kvalvågen


2013-04-01 Östkusten
Fortsatt kallt, men något varmare än igår. Vi började med ca 9 km uppför och motvind för att när vi precis passerat högsta punkt och med utsikt ner mot Kvalvågen och östkusten få nästan vindstilla samt härlig nerförsbacke. Någon km ner kom en uppsättning färska björnspår ner från en fjällsida, korsade vår färdväg och försvann bort över en annan glaciär.
Vi slog upp tältet på glaciären några kilometer innan vi nådde östkustens havsis. Här i Kvalvågen möter kilometer efter km av höga glaciärväggar havet, mäktigt!
Väder: sol, -20, 1-8 m/s ö

Dagens sträcka: 18
Totalsträcka: 126


På väg ner mot östkusten


2013-03-31 Påskmys
Idag såg vi alla ganska kalla ut på morgonen i -30. Jag var inte på humör att frysa så trots finväder tog vi det lugnt och hade det mysigt i tältet. Tack för alla godsaker Yasmin! Hoppas på fortsatt finväder men gärna mindre motvind!
Väder: sol, -20/-30, 4-9 m/s östlig

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 108


Vår tältplats Paulabreen


2013-03-30 Uppför Paulabreen
Nästan vindstilla och runt -20 på morgonen. Tältet var klätt i ett tjockt frostlager på insidan. Vi började sakta röra oss inöver fjorden mot den turkosskiftande glaciärfronten. Hundarna åt dåligt igår och idag ser de ganska frusna ut.
När de får syn på säl på isen sätter de extra fart och ibland byter en fokuserad Ronja plötsligt riktning, lukten från något av sälarnas lufthål i isen har fångat hennes intresse.
Från fjorden är det en brant knix uppför moränen för att komma upp på glaciären. Här dundrade jag för 2 år sedan ner bakom en hundsläde som välte i den trixiga branten och funderade på hur det skulle sluta. Nu är det mindre "action" och mer svett. Vi kommer upp på Paulabreen och efter några kilometer kör ett tungt lastat skotergäng ikapp oss och stannar. Det är ett filmteam som under våren ska filma isbjörnar i Kvalvågen, nu var det transportering av all utrustning etc. En liten pratstund och inbjudan på mat när vi skidar norrut.
Jag har aldrig tidigare stött på så mycket folk under mina turer här uppe, riktigt socialt!
Fjällen packas allt mer in i kölddis och det drar svalt över glaciären när vi stannar. Niak verkar lite ur form idag.
Väder: Skyar/kölddis, -20, 2-3m/s öst


Dagens sträcka: 10
Totalsträcka: 108


Påskharen kikade förbi


2013-03-30 Varmkorv med bröd
Vaknade till en fin dag, så nu var det dax att tacka för stugvärmen och skida vidare. När vi kommit in en bit i Rindersbukta och passerat en stuga på fjordstranden på lite avstånd hörde jag en skoter starta och köra ut på isen. När den kom ikapp oss stannade den och jag möttes av ett vänligt leende och en rykande varm korv i bröd, "Skulle det smaka med en korv?". Det blev en trevlig liten pratstund på isen innan vi fortsatte skida. Nästa trevliga överraskning kom när jag precis fått upp tältet och tre skotrar ute på isen bytte kurs och kom uppkörande till oss på strandbanken. Det var ett litet gäng jag träffade i tisdagskväll i stugan när de stannade till på väg till sin stuga. Nu fick hundarna en go´bit var och jag en härlig pratstund innan de fortsatte till hyttan sin som vi passerat några kilometer tidigare.
Väder: Växlande molnighet, -15, 2-5 m/s

Dagens sträcka: 18
Totalsträcka: 98


Nattens tältplats


2013-03-28 Fixardag
Blåste fortsatt en hel del idag, så det fick bli en allmän fix och testdag. Testade larmminsystemer, small bra, skönt att veta att det verkligen fungerar speciellt under fortsatt färd söderut på havsisen, där der med stor sannolikhet rör sig endel björn. Testade nya köket samt fyllde på alla bensinflaskor med den nya bensinen. Och så blev det diverse småjusteringar av utrustningen. Ronja och Niak verkar nöjda med att vara kvar i stugan någon dag.
Väder: snö, -1, 10-18m/s östlig

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 802013-03-27 Storm
Ja, idag blåste det storm ute, min lilla vindmätare visade på 16-20 m/s och i byarna 24 m/s men det ökade ytterligare något fram på kvällen. Temperaturen hade skuttat upp till precis under 0 och i vinden virvlade snöflingor som packade igen både dörrar och fönster. Givetvis blev vi kvar i stugan, vore dumt att göra något annat!

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 802013-03-26 Vilodag
Idag blev det en skön vilodag i den varma stugan, medan vinden malde på utanför. Tommy, stugägaren, dök upp på kvällen, nöjd med att påbörja sin påskledighet. Med i skoterpackningen från Longyearbyen låg både ny bensin till köket samt ett nytt multifuelkök som jag ska ta med mig. Med dubbla kök i packningen borde jag slippa totalstopp av den livsnödvändiga värmekällan som bensinköket är ute på tur i kylan.
Väder: klart-snö, -15, 10-12 m/s östan

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 80


Stugan


2013-03-25 Värme i sikte
Åter en kall morgon med ca -25, men solen tittade fram och det var granska lugnt ute när jag packade ihop.
Vi rörde oss västerut genom den breda Kjellströmdalen och vinden började friska i från öster med 5-10 m/s vilket kylde ordentligt. Sakta närmade vi oss Svea gruva, hundarna skyndade på stegen lite extra när några skotrar dök upp och lite senare de stora koltransporterna från gruvan kom rullande längs vägen från gruvan. Jämsides med gruvbyn bestämde Ronja att hon var mest sugen på ett besök där, hon hade fått nog av den bitande blåsten bakifrån. Men jag hade ett annat mål i sikte, 5-6 km längre bort fanns en varm stuga som väntade på oss, perfekt för kalla individer och frusna kök innan vi fortsätter över till den obebodda östkusten! Hela lilla teamet var väldigt nöjda när vi på eftermiddagen klev in i värmen.
Dagens prylproblem: dragkedjan bak på den nya Fjellpulken, löparen small av vid tredja användningen...
Väder: sol, -23, 5-10m/s östlig vind

Dagens sträcka: 26
Totalsträcka: 80


I vindstruten


2013-03-24 Livlina - ring en vän
Termometern visar på -25 när vi vaknar, det är mulet och blåser ute. När jag ska få igång bensinköket händer inte så mycket, det hostar till och slocknar, som om det är slut på bensin. Jag testar allt möjligt, måste sitta is i någon slang/koppling, frågan är var! Köket läggs i plastpåse och ner i sovsäcken för upptining, brrr kallt! Lyckan är kortvarig då det därefter startar men snabbt slocknar igen... -25 och fippla med metall utan möjlighet att värma sig är inte optimalt.
Timmarna går utan framgång och tillslut ger jag upp, vi befinner oss bara några mil från Svea gruva. En vän är i trakten över helgen så "ring en vän" med satellittelefonen känns som en väldigt bra idé. Ett par timmar senare anländer en skoter, med i packningen ligger ett gaskök samt ny bensin. I kylan är det omöjligt att få liv i gasköket, men ett gammalt medfaret bensinkök letas upp i skoterväskan. Det tuffar igång, sotar och lever om, men fungerar.
Skotern vänder tillbaka och jag sitter i tältet och är överlycklig över värmen från köket. Mitt kök bäddas åter ner i sovsäcken med heta vattenflaskor. Ny bensin i tanken och en stund senare är det full fart på det, nice! Temperaturen sjunker ner till -30, jag kör kök och känner mig väldigt nöjd.

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 54


Ronja och Niak kurar i tältet


2013-03-23 Niaks födelsedag
Idag fyller Niak 4 år, det blev ett lugnt firande.
I Lundströmdalen som vi skidade fram längs var det skugga då fjällen på sidorna tog den lågt stående solen. -20 och en bitande vind, när vi närmade oss Kjellströmdalen friskade vinden i från väst-syd-väst så vi slog läger där vi fortfarande var lite skyddade.
När köket kördes igång för kvällens matlagning och snösmältning var det normalt så pålitliga bensinköket som förbytt. Gång på gång slocknade det och tändstickorna gick på löpande band för att försöka hålla det vid liv. Pumpen smordes, bensinflaska byttes, brännaren rensades, men det blev bara sämre. Det blev iaf middag och två termosar varmvatten innan jag gav upp för dagen.
Skyar-klart, -23, 2-8m/s vsv

Dagens sträcka: 12
Totalsträcka: 54


Födelsedagsbarnet Niak


2013-03-22 Pulkakörning
Vi vaknade till en kall morgon, men så plötsligt under f.m slog det om och började snöa lätt medan tempen steg från -22 till runt -10. När allt var ihoppackat hade vinden lagt sig och jag kunde skippa jackan och skida i dubbla underställ för maximal ventilation. Vi segade på uppför dalgången i bäckfåran, när vi närmade oss högsta punkten växte moränmassorna sig höga till höger om oss. Efter ytterligare ett stycke mynnade även en glaciär ut i dalgången till vänster om oss med maffiga grusmängder som den dragit ner till dalbotten. Bäckfåran kom till en återvändsgränd mitt i dessa grusmassor. Skulle vi vidare var der bara att ta sig uppför den branta moränen. När vi nästan kommit upp tappar min pulka skråfästet och tumlar runt ett varv. Med skakeln intvingad i 360 graders snurr runt sig själv så fick jag lite skön hjälp av R&N att komma över krönet. Väl uppe på moränen var det snart dax att ta oss ner igen. Det var dimma här uppe och Ronja hade bråttom i den konturlösa sikten. Ronja och Niak går i en dubbelskakel, med Ronja först. Hon tar en liten genväg och två hundar med pulka får en överraskande flygtur när de kliver ut över en liten hängdriva. De ser lite förvånade ut när de fått fotfäste igen. Lite senare i den branta utförskörningen nerför moränen slår hundarnas pulka runt ett varv och Niak ser olycklig ut där han står intrasslad mitt i skakeln.
Dagens pulkaäventyr avslutas med att vi i moränlabyrinten måste vända tillbaka en bit vid en hängdriva, Ronja är radikal, vänder snabbt runt ekipaget och kliver över min pulka. Niak efter och så glider deras pulka upp över min och dunsar ner på andra sidan. Det är en framåt duo jag är ute med!
Växlande sol - snö, -20 till -10, lugnt

Dagens sträcka: 14
Totalsträcka: 42


Niak och Ronja med pulka


2013-03-21 Trög snö
Vaknade i tält och sovsäck inbäddad i kondens, tur att jag tog syntetsovsäcken och inte superduper varma fina dunvarianten, den skulle vara nära kollaps av all fukt!
-22, jag väntade på att solens värmande strålar skulle nå tältet, men det tog ett bra tag innan den kravlade upp över fjällsidorna.
Snön är mestadels hårdpackad och i kylan blir det som trögt sandpapper mot skidorna, så inget snabbföre precis. Tack Göran för hjälpen med pulkbelagen, den känns som ny vad gäller glidet, underbart! Ronja och Niak jobbar fantastiskt bra med sin pulka, men så fort vi stannar ser de väldigt kalla ut. Niak har aldrig haft någon supertjock päls och Ronja kom på att hon skulle fixa en ny fräsch i slutet februari så hon tappade den gamla men har inte riktigt fått på sig den nya...
När solen försvann bakom fjällen stannade vi för dagen. Insidan av min vindjacka var isbepansrad och kläderna genomblöta efter hårt arbete. Köket tjurade i kylan, en packning som inte ville sluta tätt. Det blir skönt när jag kommit in och vant mig vid livet på tur, alltid lite kärvt i början!
Sol, -20, 2-3m/s SÖ

Dagens sträcka: 14
Totalsträcka: 28


Kallt stighudsstopp för teamet


2013-03-20 Österut genom Adventdalen
Efter lunch var vi äntligen redo att ge oss av, ut på själva turen. Tommy skjutsade oss till där vägen börjar klättra upp mot Gruva 7. Sedan var det bara att montera ihop skaklar och pulkor, sela på oss och sedan lämna civilisationen. Ronja och Niak hade sån energi, så för mig gällde det bara att hänga på. Renarna som stod och tittade på oss undrade nog vad det var för galningar som störde deras lugn. Vi mötte endel skotrar och hundspann som var på väg tillbaka till Longyearbyen efter dagens äventyr. Ca 8 m/s motvind och den lilla lösa snö som kunde driva rasslade fram längs backen. I en lite vindskyddad ravin slog vi läger och pysslet med larmminorna började, kallt när tempen kröp ner under -20. En nöjd trio kröp in i tältet för natten.

Dagens sträcka: 14
Totalsträcka: 14


Eftermiddagssol Adventdalen


2013-03-19 Packat och klart
Idag packades allt klart och utrustningen kompletterades med hundmat, larmminor, ammunition, bensin till köket mm. Vapnet fick en polargenomgång och rengjordes från smörj som kan skapa problem i kylan.
Ronja och Niak ser laddade ut och med stort intresse spanade de in en Svalbardren som stod och betade i byn, renen var helt ointresserad och fokuserade på de små grässtråna.
Sol, -11, skiftande vind

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 0


Packning pågår


2013-03-18 Longyearbyen
Dagen inleddes med besök hos Sysselmannen där Ronja och Niak måste infinna sig för registrering och uppvisande av pass och diverse papper. Jag hade också lite uppgifter att redovisa, bl.a försäkringsbrev, innan jag fick ut registrerinskortet för turen.
Därefter en tur till posten för att hämta upp två lådor, á 33 kg, med mat och utrustning som jag skickat upp. Eftermiddagen ägnades åt att organisera och packa pulkorna. För att lätta upp pulkorna lite så kommer vi att fylla på med mat och bränsle efter ca 1 månad ute, så 30 kg hundmat, 30 kg Elinmat samt bränsle ställs iordning för utkörning.
Dagen försvann snabbt, lite kvar att fixa innan avfärd men det får vänta till imorgon.
Soligt, -8, vindbyar.

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 0


På väg till Sysselmannen


2013-03-17 Avresa
Det är inte direkt "travel light" när vi lämnar hemmet på väg norrut för 10 veckors vintertur. 2 pulkor, skaklar, skidor, 2 hundburar, vapen, sovsäck, tält mm lastas in i bilen, och sedan Ronja, Niak och jag. Bakom ratten sitter pappa Bengt, tack för att du hjälper oss! Vi kör över till Trondheims flygplats där jag med spänning påbörjar incheckningsprocessen, ska jag få med mig allt? En kartong á 21 kg är det enda bagaget som inte klassas som specialbagage, resten är för långt, för tungt, levande djur eller vapen. Ronja sprudlar av energi, äntligen ska vi iväg på någon stimulerande aktivitet! Hon har sett lite uttråkad ut av hemmalivet och de gamla vanliga skidturerna. Jag drar en lättnadens suck när allt är incheckat och klart. I säkerhetskontrollen får sig satellitutrustningen en specialgenomgång, men passerar.
I det blåsiga vädret kränger planet ganska bra i starten, vi mellanlandar i Bodö och Tromsö för att runt midnatt nå Longyearbyen. På natthimlen sveper norrskenet fram. Allt mitt specialbagage är det som först dyker upp i ankomsthallen, och i varsin bur sitter två hundar som verkar tagit resan på ett bra sätt men som blir glada att komma ut. Härligt, nu har vi kommit till startplatsen för denna tur!

Dagens sträcka: 0
Totalsträcka: 0


Ronja och Niak hundburstränar hemmaSvenska  |  English