Elin Engerström - Spetsbergen 2011
Startsida
Aktuellt
Långturer
Om mig
Kontakt
Dagbok
Bilder
Om turen
Svalbard
Teamet
Tack till

2013-05-21 Ett blött avslut
Strålande sol, en kall natt och hårt fint skarföre. Ja, det var min tanke om förhållandena när vi skidade sista dagen tillbaka till Longyearbyen. Verkligheten var lite annorlunda: drypande fuktmättad luft, +5 grader, hundbad och ett sugande före genom Adventdalen. Eftersom det varit rejält varmt det senaste dygnet bar inte snön längre och Adventelva började gå upp. Ronja och Niak fick ett antal magdjupa vattenpassager över älven och jag stod bakom fokuserad på exakt jämvikt mellan skidorna för att lyckas flyta ovanpå issörjan 1-2 decimeter under vattenytan. Vid mer tyngd på en skida gav sörjan vika, fot och skida försvann djupare ner under vattnet och det var lurigt att komma loss. Lundhagspjäxor och damasker höll som tur var fötterna torra och varma i isvattnet.
Kanske var det bra förhållanden i slutet av en tur, då känns det som en lämplig tidpunkt att avsluta för att inte bli fast mellan älvar och branta fjällsidor.
Sakta närmade vi oss Longyearbyen och efter några mindre blöta kilometrar blev det åter hundbad och vattenskidåkning in mot samhället. Väl framme tog föret helt slut och det kändes skönt att packa in allt i en bil, köra upp till Nybyen och njuta av en låååång dusch, rentvättade kläder och att äta något helt annat än frystorkat.
Väder: dimma-mulet, +5,lugnt

Dagens sträcka: 24
Totalsträcka: 912

FöregåendeBlött genom Adventdalen


Se min position
Svenska  |  English